Zonnescherm

Een zonnescherm lijkt sterk op een terrasoverkapping. Het heeft bijna volledig hetzelfde uitzicht, maar het staat iets minder stabiel en het kan niet het hele jaar door buiten worden gehangen.
Het grote verschil tussen een zonnescherm en een terrasoverkapping is dat een zonnescherm op elk moment kan worden opgeboren, terwijl een terrasoverkapping een vaste constructie is.

Meer advies, tips en uitgebreidere info over het zonnescherm kan je vinden op zonne-scherm.be.

zonnescherm

Soorten zonneschermen

Er zijn drie soorten zonneschermen. Elk van hen heeft zijn eigen toepassingen en gebruiksmogelijkheden.
Op de terrasoverkapping lijkt het knikarmscherm of zonnetent het meest.
Een losstaand zonnescherm dat niet noodzakelijk aan een muur moet worden vastgemaakt is het schaduwdoek.
Ten slotte heb je ook nog de kleinere uitvalschermen.
Deze worden voornamelijk gebruikt bij ramen, aangezien hier niet onder kan worden gezeten. Ze hellen immers erg stijl naar beneden.

Hieronder geven we je wat meer informatie over het knikarmscherm en het schaduwdoek:

Knikarmscherm of zonnetent
Het populairste type zonnescherm blijft het knikarmscherm.
Deze populariteit is zeker en vast te danken aan de vrij lage aankoopprijs en de mogelijkheid om dit zonnescherm bijna volledig op te bergen op de dagen waar zonnewering niet bepaald van toepassing is.

Een zonnescherm of zonnetent heeft in de meeste gevallen twee ‘armen’. Deze worden links en rechts geplaatst van het scherm en in verbinding gebracht met een draagbuis die aan de voorkant van het zonnescherm hangt.
Deze draagbuis brengt stevigheid aan de constructie en zorgt ervoor dat de wind het zonnescherm niet omhoog blaast.

Door middel van automatisatie, of handmatig handelen, kan het zonnescherm telkens worden ingevouwen en worden opgeborgen in de kast die aan de gevel werd gemonteerd.

Schaduwdoek of zonnezeil
Net zoals bij een knikarmscherm gaat het ook hier om een PVC doek, maar dit keer wordt het niet rechtstreeks aan de gevel opgehangen.
Meestal wordt gekozen voor steunpalen. Tussen deze steunpalen wordt vervolgens het PVC doek strak opgespannen, en voila… het schaduwdoek staat er!

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor (een combinatie van) een of meer uiteinden van het schaduwdoek in de gevel vast te maken.

Nadeel van een schaduwdoek is dat je het niet eenvoudig telkens kan opbergen en weer uitzetten.zonnescherm zonwering

Voordelen en nadelen zonnescherm

Een zonnescherm heeft veel pluspunten, maar ook enkele minpunten ten opzichte van de terrasoverkapping. Hierbij een handig lijstje met deze positieve en minder positieve eigenschappen van het zonnescherm.

 • Zorgt voor zonnewering, net zoals een terrasoverkapping dat doet.
  Je kan dus altijd buiten zitten en genieten van de warme temperaturen, maar toch in een schaduwoppervlak vertoeven.
 • Ten opzichte van een terrasoverkapping is een zonnescherm stukken goedkoper.
 • Ten opzichte van een terrasoverkapping is het aangenaam dat je een zonnescherm ook kan opbergen. Zo creëer je op koudere dagen meer uitzicht.
 • Bovendien kan je een zonnescherm laten automatiseren. Dan heb je geen enkele moeite meer om een zonnescherm in- of uit te plooien én je kan zelfs zo ver gaan dat dit alles wordt geautomatiseerd door te werken met wind- en regensensoren.
 • Een zonnescherm is veel minder stabiel dan een terrasoverkapping. Is het een zonnige dag, maar is er redelijk wat wind? Dan kan je soms geen gebruik maken van je zonnescherm.
 • Daarnaast is een zonnescherm ook minder sterk dan een terrasoverkapping. Let dus zeker op bij hevige wind, hagel of harde regen. Scheurtjes zouden dan kunnen optreden.

knikarmscherm

Zonnescherm prijzen

De prijs van een zonnescherm scheelt meestal een aanzienlijke som geld in vergelijking met een terrasoverkapping.
Afhankelijk van het type zonnescherm die je kiest, zal je kunnen aanvangen met een budget van zo’n 200 á 250 euro.

Uiteraard hangt de prijs ook samen met de opties. Zo zal automatisering vrij duur zijn, zeker als je ook gebruik gaat maken van sensoren.
Hou ook in het achterhoofd dat er eventuele plaatsingskosten aan verbonden kunnen zijn.

Wil je graag prijsadvies of offertes van zonneschermen ontvangen? Vul het onderstaande formulier in en kom in contact met vakmannen uit jouw regio:

  Naam + Voornaam

  Straat + huisnummer

  Postcode

  Gemeente

  Email adres

  Telefoonnummer

  Beschrijf de uit te voeren werken zo gedetailleerd mogelijk.

  De persoonlijke gegevens die je deelt worden door Terras-overkappingen.be doorgestuurd naar externe bedrijven die jouw offerte zullen behandelen. Jouw persoonlijke gegevens zullen nooit voor andere doeleinden worden gebruikt. Wil je je aanvraag aanpassen, verwijderen of heb je vragen? Contacteer ons dan via Offerte@terrasoverkapping-info.be. Lees hier meer over ons privacy beleid en onze gebruikersvoorwaarden.