Terrasverwarming

België of Nederland zijn niet meteen tropische paradijzen waar je tot ‘s avonds laat kan genieten van hemelse temperaturen. Spijtig! Want hoe kan je beter van de lente en zomer genieten dan vanonder je terrasoverkapping?
Wanneer je begint te bibberen hoef je gelukkig niet meteen binnen de warmte op te zoeken. Door een terrasverwarming aan je terrasoverkapping te installeren kan je bij elk weer van je afdak genieten.
Terrasverwarmers komen in alle vormen, maten en soorten voor. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en de sterkte van een terrasverwarmer.

terrasverwarmer terrasoverkapping

De mogelijkheden

Er zijn twee opties mogelijk bij het kiezen van terrasverwarming voor buitenshuis.
Het verwarmingselement kan werken op basis van gas of met behulp van elektriciteit; infrarood verwarming.

Terrasverwarmer gas
De gasverwarmer is het duurste van de twee, maar wel het efficiëntst. Deze verwarming heeft immers het grootste bereik van de twee.
Het verwarmingselement moet regelmatig van gas worden voorzien, zodat het dit kan opbranden en omzetten in een aangename warmte. Er is dus wel een beetje onderhoud aan nodig.
Dit soort terrasverwarming is alleen in staande variaties te verkrijgen. Langwerpige gasverwarmers of kleinere varianten behoren tot de mogelijkheden.

Infrarood terrasverwarmer
Een infrarood terrasverwarmer is iets flexibeler, maar verspreid een pak minder warmte. Daardoor heb je er al snel meerdere van nodig om lekker warm te krijgen onder je terrasoverkapping.
De infrarood variant is verkrijgbaar in staande, hangende en zelfs liggende varianten. Dit omdat het in feite geen brand kan veroorzaken. Infrarood verwarming zorgt voor een unieke vorm van opwarming, waarbij de warmte rechtstreeks door de huid wordt opgenomen en niet verloren gaat aan de omliggende omgeving.
Hierdoor werk de verwarming ook erg efficiënt en verbruikt het minder in kosten dan een gasverbrander.terrasverwarmer terrasoverkapping

Het bereik: hoeveel terrasverwarmers zijn nodig?

Als je lekker knus onder je terrasoverkapping wilt genieten is één terrasverwarmer misschien niet genoeg. Maar hoeveel verwarmingselementen moet je dan hebben?
Eigenlijk hangt dat allemaal samen met het vermogen van het apparaat, de plek van je terrasoverkapping en het aantal mensen.

Als je afdak goed ingesloten zit gaat er minder snel warmte verloren en heb je minder krachtige verwarmers nodig. Per vierkante meter kan je 250 à 300 W als een aangenaam minimum hanteren.
Echter zullen de meeste terrassen niet perfect afgesloten zijn van wind of open vlaktes, en daarbij geeft 300 tot 350W toch een beter bereik en dus ook meer comfort.

Wil de hele familie meegenieten of komen vrienden regelmatig langs? Houd daar dan ook rekening mee. Normaal is een terrasverwarmer van 1500 Watt voldoende voor twee personen.
Voor meer personen is 2000 Watt toch echt het minimum. Voor een gezin van drie tot vier wordt zelf aangeraden om een totaal van 4000 Watt te hanteren.
Probeer je aankoop te verspreiden in verschillende verwarmers, zodat de warmte niet te veel geconcentreerd is en iedereen er van kan genieten, waar ze ook zitten onder het afdak.

Wordt het allemaal een beetje ingewikkeld? Houd dan rekening met deze aantallen:

  • Bij een terrasoverkapping van minder dan zes vierkante meter: Eén terrasverwarmer van 2000 Watt.
  • Een terrasoverkapping die tussen zes en acht vierkante meter schommelt: Eén terrasverwarmer van 3000 Watt of twee verwarmers van 1500 Watt elk.
  • Een overkapping die tussen acht en negen vierkante meter ligt: Twee terrasverwarmers van 2000 Watt elk.

terrasverwarmer

Prijs van een terrasverwarmer

De goedkoopste verwarmers vind je al vanaf vijftig euro. Let daarbij wel op het lage wattage en vaak ook de lage levensduur.
Een kwalitatieve infrarood terrasverwarmer die bovendien ook nog een poosje meegaat begint rond de tweehonderd euro.
Een goede gasverwarmer kan al vanaf diezelfde prijs, maar bedenk wel dat het gasverbruik je extra zal kosten.

Terrasverwarmer online aankopen

Op online webwinkels zoals Bol.com en Coolblue.be kan je terrasverwarmers aankopen tegen voordelige prijzen. Zij hebben bovendien een vrij groot en kwalitatief aanbod. Voor je overgaat tot een aankoop zoek je best wel even enkele beoordelingen op over dat bepaalde product.  • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

    Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.