Terrasoverkapping uit smeedijzer

Als je een terrasoverkapping zoekt van echt handwerk dan moet je een overkapping nemen van smeedijzer. Vooral bij een woning in een meer landelijke, rustiek stijl zijn deze smeedijzeren pergola’s heel geschikt. Ze worden volledig op maat en naar je persoonlijke stijl en goesting gemaakt. Houd je van Engelse krullen en uitgewerkte details? Of bent je op zoek naar een strakkere uitvoering? Er is heel veel mogelijk met een smeedijzeren terrasoverkapping.

smeedijzer terrasoverkapping

Wat is een terrasoverkapping van smeedijzer?

Een terrasoverkapping bestaat uit een draagconstructie en een dak. Dit geheel wordt aan de woning gemonteerd, zodat je de overkapping als het ware een verlengstuk van je huis wordt. Op regenachtige dagen kun je heerlijk droog onder je terrasoverkapping zitten en met mooi weer zit je beschermd tegen al te felle zon. Je kunt de terrasoverkapping eventueel nog uitbreiden met zijwanden en voordeuren. Dan ben je helemaal beschermd tegen alle weersomstandigheden. De draagconstructie kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Hout wordt heel veel gebruikt hiervoor en de laatste jaren is aluminium ook sterk aan het groeien. Je kunt ook kiezen voor een terrasoverkapping van smeedijzer. In dit artikel gaan we het hebben over dit soort terrasoverkappingen.

Een terrasoverkapping is niet altijd een verlengstuk. Het kan ook losstaand zijn. Dan spreken we wel eerder over een pergola of een prieel. Heel vaak wordt smeedijzer toegepast voor dit soort overkappingen, aangezien het meer om een versierend element gaat en minder om een afdak.

De voordelen van een smeedijzeren terrasoverkapping

Smeedijzer is een oerdegelijk en zeer sterk materiaal. Het kan tegen een stootje en het heeft een grote draagkracht. Door de grote draagkracht kunnen de steunpalen en de liggers veel dunner worden gemaakt. Dit geeft een verfijnder en eleganter aanzicht. Het verfijnder aanzicht kun je met een terrasoverkapping ook heel goed zelf creëren. Je kunt met smeedijzer allerlei elementen aan de constructie toevoegen. Denk maar eens aan spijlen, krullen, bolletjes en pinnen. Met een smeedijzeren terrasoverkapping heb je dan ook altijd een uniek exemplaar. Ook voor veel onderhoud hoef je niet bang te zijn. Smeedijzer rot niet en trekt geen schimmel of insecten aan. Daarbij is smeedijzer zeer duurzaam. Sterker nog: bij goed onderhoud gaat een smeedijzeren terrasoverkapping een leven lang mee.

smeedijzeren terrasoverkapping

De nadelen van een terrasoverkapping van smeedijzer.

Smeedijzer kan dan niet rotten, maar het kan wel roesten. Je zult een smeedijzeren pergola toch regelmatig moeten behandelen met bijvoorbeeld ijzerverf. Een ander nadeel van een smeedijzeren overkapping is dat het behoorlijk duur is. Alle onderdelen moeten met de hand gemaakt worden en dit brengt uiteraard meer kosten met zich mee dan een bouwpakket met vaste maten. Smeedijzer heeft hoge productiekosten. Ieder sierlijk element moet apart met de hand gemaakt worden en dat maakt het geheel veel duurder in vergelijking met bijvoorbeeld een terrasoverkapping van hout. Een terrasoverkapping van smeedijzer is een hele uitgave, maar dan heb je ook een product voor altijd en een product met een bijzondere uitstraling. Je koopt niet zomaar iets.

Een smeedijzeren terrasoverkapping zelf plaatsen of laten zetten?

We kunnen je direct uit de droom helpen: het zelf plaatsen van een terrasoverkapping van smeedijzer is onbegonnen werk. Smeedijzer is zo zwaar van gewicht, dat je altijd meerdere mensen nodig bent om de constructie en op zijn plaats te krijgen en te monteren. Daarbij bestaat een degelijke terrasoverkapping uit grote stukken smeedijzer. Dat is niet iets waar je zomaar even mee wegloopt. Het plaatsen van een smeedijzeren terrasoverkapping is dan ook een klus waar het nodige vakmanschap bij komt kijken. Ook al ben je met meerdere mensen, dit karwei is geen werkje voor de gemiddelde doe- het- zelver. Benieuwd naar wat het kost? Vraag hier gratis offertes aan.

smeedijzeren overkapping

Welke types terrasoverkappingen zijn er?

Bij smeedijzer schiet je meestal direct het beeld te binnen van klassieke kasteelachtige huizen met rijkelijk versierde smeedijzeren hekken. Als je in een dergelijke woning woont, past een prachtige klassieke terrasoverkapping van smeedijzer geweldig bij je huis. De smeedijzeren overkapping zal de klassieke uitstraling van het huis nog meer bevestigen. Tegenwoordig hoef je echter niet in het bezit te zijn van een dergelijke woning om een terrasoverkapping van smeedijzer te nemen. Doordat je met dit ijzer in principe alle vormen kunt creëren die je wilt, kun je ook voor een moderne, strakke uitstraling gaan. Vooral rondingen en ronde objecten stralen zorgen voor een veel modernere uitstraling dan de klassieke vierkante vormen.

Hoe komt de prijs van een terrasoverkapping van smeedijzer tot stand?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een terrasoverkapping van smeedijzer beïnvloeden. Een belangrijke factor is de grootte van de overkapping. Hoe groter het afdak wordt, hoe meer materiaal er gebruikt moet worden en hoe hoger de prijs uitvalt. Ook het materiaal waarvan het dak is gemaakt, speelt een rol in de totstandkoming van de prijs. Bij een mooie smeedijzeren terrasoverkapping hoort eigenlijk geen dak van een paar simpele golfplaten. Met een ijzeren dak zit je dus ook vast een wat duurder dak. Heel mooi is een dak van glas en eventueel zou je ook een dak van polycarbonaat kunnen nemen. Dan zijn er nog de diverse opties waar je voor kunt kiezen. Wil je er bijvoorbeeld verlichting in? Of wil je een schuifbaar dak? Er is veel mogelijk, maar er hangt wel een prijskaartje aan vast.

terrasoverkapping uit smeedijzer

Wat kost een smeedijzeren overkapping?

Een standaardoverkapping heeft een oppervlakte van tien vierkante meter en is twee en half tot drie meter hoog. Voor een smeedijzeren overkapping in de meest simpele vorm ben je ongeveer tweeduizend euro kwijt. Je hebt dan direct een overkapping die sterk, duurzaam en onderhoudsarm is en een leven lang meegaat. Wil je een grotere terrasoverkapping, bijvoorbeeld van twintig vierkante meter of meer? Dan lopen de kosten al snel op tot drieduizend of vierduizend euro. De vele opties die er zijn, maken een pergola uit smeedijzer nog duurder. Wil je een instelbare montagesteun, of een elektrisch schuifdak met afstandsbediening? De prijzen kunnen oplopen tot achtduizend euro. We moeten er wel even bij vermelden dat het richtprijzen zijn. De actuele prijzen kunnen anders liggen. Ook zijn deze kosten exclusief plaatsing. Die kosten komen er dus ook nog bij. Plaatsingskosten zijn toch al snel vijfhonderd tot zevenhonderdvijftig euro. Voor actuele kosten kan je altijd vrijblijvend en gratis een offerte aanvragen.

Met wie ga je in zee?

Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders op de markt die smeedijzeren overkappingen verkopen. Deze hebben allemaal hun eigen materialen, voorkeuren, opties en prijzen. Laat daarom offertes maken van meerdere aanbieders en vergelijk deze goed met elkaar. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een offerte is vrijwel altijd gratis en je hebt niet direct een aankoopverplichting. Met het vergelijken van meerdere offertes kun je al snel vele euro’s besparen.

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een terrasoverkapping?

Het aanvragen van een vergunning is afhankelijk van een aantal zaken. De belangrijkste voorwaarde is de grootte van de terrasoverkapping. Je hoeft geen vergunning aan te vragen als:

  • De oppervlakte van de overkapping niet groter is dan veertig vierkante meter (andere bijgebouwen als tuinhuisjes en dergelijke tellen ook mee.)
  • De overkapping niet hoger wordt dan drie en een halve meter
  • Je de overkapping binnen dertig meter van de woning bouwt.
  • Je binnen de perceelgrenzen blijft (een meter aan de achterkant en drie meter aan zijkanten).

In de praktijk zal je meestal aan deze voorwaarden voldoen en hoef je dus geen vergunning aan te vragen en ook heb je geen meldingsplicht. Het is echter wel zo dat er nog tal van aanvullende voorwaarden zijn. Deze betreffen bijvoorbeeld zaken als wonen in een beschermd dorpsgezicht of kwetsbare gebieden. Het beste kun je hier naar informeren in je eigen gemeente. De gemeente kan je exact duidelijk maken of je een vergunning moet aanvragen of niet.

pergola smeedijzer klimplanten  • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

    Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.