Terrasoverkapping nadelen

Bij de aanschaf van een terrasoverkapping is het belangrijk dat je niet spontaan de eerste de beste overkapping aanschaft. Het is namelijk een investering die je niet zomaar even doet. Daarom is het belangrijk om de voor- en de nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Alleen op die manier kom je erachter of het een goede beslissing is om over te gaan tot de aankoop van een terrasoverkapping. Om je een eind op weg te helpen, bespreken we in dit artikel de nadelen van een terrasoverkapping. Meer over de voordelen kan je hier lezen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

terrasoverkapping nadelen

De prijs

Een van de nadelen van een terrasoverkapping is dat het zonder meer een dure aanschaf is. Akkoord, je hebt al een overkapping voor een bedrag tussen de vijfhonderd en duizend euro, maar echt geweldige kwaliteit heb je dan niet. Het is echter wel zo dat een kwalitatief goede terrasoverkapping tientallen jaren meegaat. Als je de kosten dan per jaar bekijkt, valt de kostprijs van de terrasoverkapping heel erg mee.

Je bent ruimte kwijt

Een tweede nadeel van terrasoverkappingen is dat deze een permanente plaats in je tuin inneemt. Zonneschermen kun je aan het eind van het seizoen weer opruimen, maar bij terrasoverkappingen is dit onmogelijk. Je moet je dus voordat je een terrasoverkapping laat bouwen goed afvragen of je er de ruimte voor hebt en of je deze ruimte ook kunt missen. Aan de andere kant is een terrasoverkapping een echte meerwaarde voor de woning, wat bij een eventuele verkoop weer in je voordeel werkt.

Hoe zit het met vergunningen?

In principe hoef je voor het bouwen van een terrasoverkapping geen vergunning aan te vragen. Soms worden er vanuit de overheid immers enkele voorwaarden gesteld aan het bouwen van een terrasoverkapping. Een daarvan is dat als je meer dan dertig vierkante meter aan tuinhuisjes, bijgebouwen en dergelijke op je perceel hebt, je toch een vergunning moet aanvragen. Een vakman is precies op de hoogte van alle wetten en regeltjes en kan al het papierwerk eenvoudig voor je regelen.
Nu is het wel goed om weten dat de meeste mensen geen vergunning nodig hebben, maar het is toch altijd nodig om dit na te kijken.

De invloed van het weer

Een terrasoverkapping is ideaal als het, of heel heet is, of een beetje regenachtig is met toch een aangename temperatuur. Ook op koude dagen met veel zon, kun je nog wel wat uurtjes terecht onder je overkapping. Er zijn echter ook heel veel dagen dat het simpelweg niet aangenaam is om onder de overkapping te zitten. Als je niet echt een buitenmens bent, zal je waarschijnlijk (te) weinig van een terrasoverkapping gebruik maken. Het is de vraag of deze investering dan wel lonend is. Voor buitenmensen is het echter wel degelijk een hele goede investering, waar je zeker geen spijt van zult krijgen.
Wil je tips om je terrasoverkapping ook tijdens de winter aangenaam te maken? Lees dan zeker dit artikel.

Tuinmeubilair afschermen

Hoe je het ook wendt of keert, een overkapping is altijd open en daarmee gevoelig voor de weersinvloeden. Als je de overkapping dus niet gebruikt en het weer is slecht, moet je al het meubilair en andere spullen onder de overkapping afschermen om deze te behouden. Het is natuurlijk ook zo dat een groot deel van de overkapping wel een beschermende werking heeft, dus zoveel werk heb je hier nou ook weer niet van.

Behoud je je privacy?

Bij kleine tuinen en of rijtjeshuizen wil het wel eens gebeuren dat de terrasoverkapping erg dicht bij de buren geplaatst moet worden. Het is dan de vraag hoeveel privacy je nog overhoudt. Als je een beetje goed met de buren op kunt schieten, zal dit natuurlijk geen enkel probleem zijn.

nadelen terrasoverkapping

Nadelen van terrasoverkappingen: de materialen

De belangrijkste keuze die je moet maken als je een terrasoverkapping koopt, is het materiaal waarvan deze gemaakt is. Terrasoverkappingen kunnen namelijk gemaakt worden van diverse materialen met elk hun specifieke eigenschappen en bijbehorende nadelen. De meest voorkomende materialen waar terrasoverkappingen van worden gemaakt, zijn:

We geven hieronder per materiaalsoort de nadelen van de betreffende terrasoverkappingen aan.

Nadelen van terrasoverkappingen van hout

Terrasoverkappingen van hout zijn erg populair. Toch zijn er ook nadelen te vinden bij deze overkappingen. We zetten ze voor je op een rijtje.

  • Hout heeft als nadeel dat het kan rotten en het trekt schimmels, algen en insecten aan. Daardoor heeft een houten terrasoverkapping relatief veel onderhoud nodig. Echter, als je een overkapping neemt van hardhout, ben je van al het onderhoud af.
  • Veel mensen kiezen voor hout, omdat het een relatief goedkoop materiaal is. Hardhout is echter wel duur in aanschaf en dan kan de kostprijs nog wel eens lelijk tegenvallen. Maar hardhout gaat ook tientallen jaren mee, dus per jaar ben je relatief weinig geld kwijt.

Nadelen van terrasoverkappingen van aluminium

Steeds meer mensen gaan over tot de aanschaf van een overkapping van aluminium. Uiteraard hebben ook deze overkappingen hun specifieke nadelen.

  • Terrasoverkappingen van aluminium zijn relatief duur in aanschaf. Ze gaan echter wel dertig jaar (of nog langer) mee. Zo bezien valt de prijs per jaar nog weer aardig mee.
  • Aluminium heeft een moderne en strakke uitstraling en dit komt het best tot uiting bij dito woningen. Ook als je niet in een moderne woning woont, zijn er zeker mogelijkheden om toch een aluminium terrasoverkapping te nemen.
  • Aluminium terrasoverkappingen worden meestal in dezelfde standaardkleuren geleverd. Meestal bestaan deze kleuren uit grijstinten en dit kan als saai ervaren worden. De laatste jaren zijn er steeds meer en ook steeds meer vrolijkere kleuren leverbaar. Een vakman kan je hier heel goed over adviseren.
nadelen terrasoverkapping aluminium

Nadelen van terrasoverkappingen van glas

Als we het over een terrasoverkapping van glas hebben dan bedoelen we dat het dak van glas is gemaakt. Het frame (steunpalen en dakprofielen) is gemaakt van een ander materiaal, bijvoorbeeld hout of aluminium. Hieronder volgen de nadelen van terrasoverkappingen van glas:

  • Zeker als je een terrasoverkapping koopt van gelaagd glas, moet je diep in de buidel tasten. Het is echter wel zo dat deze overkapping een lange levensduur heeft en je er weinig onderhoud aan hebt.
  • Stof, takjes en blaadjes zie je snel liggen op glas en dat betekent dat je een glazen terrasoverkapping regelmatig schoon moet maken om hem mooi te houden. Dit is gelukkig niet een hele intensieve klus.
  • Glas blijft, zeker in vergelijking met kunststof, een breekbaar materiaal. Je moet dus wel oppassen met een glazen terrasoverkapping, al is het risico niet heel erg hoog.
  • Door de goede lichtinval kan het op warme dagen behoorlijk heet worden onder een glazen terrasoverkapping. Dit vrij eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld een zonnescherm te plaatsen.

Nadelen van een terrasoverkapping van polycarbonaat

Polycarbonaat is een zeer sterke kunststof. Evenals bij een terrasoverkapping van glas is ook alleen het dak van deze terrasoverkapping van polycarbonaat gemaakt. Ook deze overkappingen hebben, naast veel voordelen, ook enige nadelen.

  • Op polycarbonaat zie je krassen. Als er bijvoorbeeld een takje op de overkapping valt, kan dit krassen geven. Door de enorme sterkte van het materiaal zal het nooit scheuren of breken.
  • Ondanks dat polycarbonaat zeer doorzichtig is, heeft het toch een iets mindere lichtinval dan glas. In vergelijking met glas is de lichtinval van polycarbonaat ongeveer twintig procent lager. Hierdoor vermindert de isolerende waarde van polycarbonaat ook iets in vergelijking met glas. Toch blijft er altijd een lichtinval van tachtig procent over en dit is zeker voldoende om behaaglijk onder te kunnen zitten.
  • Polycarbonaat is UV-bestendig en dat betekent dat je goed beschermd bent tegen deze hinderlijke straling onder een overkapping van polycarbonaat. Toch kan na verloop van jaren de bestendigheid iets verminderen.
nadelen terrasoverkapping pvc polycarbonaat

Nadelen van een terrasoverkapping van pvc

Pvc is de afkorting van polyvinylchloride en dit is eveneens een soort kunststof. Net als bij een overkapping van glas en polycarbonaat wordt alleen het dak van een terrasoverkapping van pvc gemaakt. Pvc wordt ontzettend veel gebruikt, maar het heeft ook nadelen.

  • Evenals bij polycarbonaat zie je ook krassen op pvc als er bijvoorbeeld iets op valt. Toch is ook pvc nog altijd drie keer sterker dan glas en loop je weinig risico op breuken of scheuren.
  • Algen en mossen hechten zich vrij gemakkelijk op pvc en dat houdt in dat je een terrasoverkapping van pvc wel met enige regelmaat moet schoonmaken.
  • Een terrasoverkapping van pvc heeft een minder lange levensduur dan bijvoorbeeld een terrasoverkapping van polycarbonaat of glas. Daar staat tegenover dat pvc relatief goedkoop in aanschaf is en gemakkelijk te bewerken. Je zult dus ook minder plaatsingskosten hebben.
  • Ook bij pvc zal de UV-bestendigheid op den duur iets verminderen. Daarbij trekken de weekmakers na verloop van tijd uit het materiaal, waardoor het iets stugger wordt.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.