Prieel

Een prieel is eigenlijk exact hetzelfde als een terrasoverkapping. Maar als je het strikt neemt is een prieel een ‘losstaande’ overkapping met een iets andere vorm dan een terrasoverkapping. Met een prieeltje wordt ook meestal gedoeld op de klassiekere afdakjes.
Toch wordt dit verschil nog zelden gemaakt en kan je er dus vanop aan dat met een prieel net hetzelfde wordt bedoelt als een terrasoverkapping.

prieel

Wat is/was een prieel dan?

Een prieel was een overkapping, meestal uit hout gemaakt, die in de meeste gevallen rond was en losstond van het terras of van een gevel.
Het ging dus eigenlijk altijd al om een ‘losstaande overkapping’, waardoor de benaming prieel vervaagde en er gewoon de overkoepelende naam van terrasoverkapping kan worden gebruikt.

Dit afdak is ook bijna altijd van top tot teen vervaardigd. Ook het grondoppervlak maakt deel uit van het prieel. Hierdoor krijg je bij deze overkapping vaak een kleine verhoging.
Zoals je uit onderstaande foto’s kan afleiden is de typische vorm van een prieeltje rond, of octagonaal (acht hoeken).

De meeste terrasoverkappingen of pergola’s hebben tegenwoordig ook geen volledige omranding. Alleen de benodigde steunpalen worden gebruikt, zodat je eenvoudig van onder het afdakje kan weg wandelen. Bij een prieel is dat vaak anders. Er zijn één of twee doorgangen. De rest van het bouwwerk is afgesloten door een hekwerk.
Hedendaagse prieeltjes kun je ook herkennen aan hun hellende dak in plaats van een plat dak. Voor de dakafwerking wordt trouwens ook vaak gekozen voor dakpannen of een rieten dak.

Modernere materialen zoals aluminium worden zelden gebruikt bij prieeltjes. Meestal wordt gekozen voor hout, maar vroeger werd ook steevast gekozen voor smeedijzer. Zeker als het ging om een grotere constructie.prieeltje

Meer informatie over het prieel (en andere overkappingen) vind je op onze partner website: “Prieelinfo.be“.


  • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

    Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.