Carport

Een carport kan je nog het best omschrijven als een terrasoverkapping, maar dan voor je auto.
Om je auto af te schermen van ongelukken en gure weersinvloeden heb je over het algemeen twee opties. Een garage of een carport.
De garage is erg handig, maar neemt een groot deel van je woonruimte in beslag en kost ook het meest. Een eenvoudigere en veel goedkopere oplossing is de carport.
Carports zijn, net zoals de terrasoverkapping, erg divers. Ze zijn in alle afmetingen en varianten te krijgen.

Indien een carport je niet aanspreekt omdat het slechts een ‘gedeeltelijke’ afsluiting is van je auto, dan zit je al fout. Tegenwoordig bestaan er een pak meer mogelijkheden om je carport tot een volwaardige garagebox om te bouwen. Denk maar een dichte zijwanden en poorten of deuren om je auto volledig af te sluiten.
Doordat je niet moet investeren in isolatie en dergelijke kan de kost van zo’n dichte carport ook nog eens stevig worden gedrukt.

carport overkapping

Materialen

Carports kunnen worden vervaardigd in dezelfde materialen als die van een terrasoverkapping, of een combinatie daarvan.

In de meeste gevallen, kiezen potentiële klanten voor aluminium of hout. Maar ook PVC doet het goed.
Aangezien zichtbaarheid onder een carport van minder groot belang is, worden glazen of PVC dakplaten minder gebruikt. Maar minder betekent natuurlijk niet dat het niet kan!

Als je graag zelf de handen uit de mouwen steekt, zal je het meeste kunnen doen met hout.
Vrijwel alle doe-het-zelf carports worden aangeboden in hout.
Er zijn ook enkele aluminium kits, maar die zijn vrij beperkt.

Beste materiaal?
In feite zijn aluminium, pvc en hout heel gelijkaardig aan elkaar. Het gaat voornamelijk om de uitstraling die jij zelf het mooist vindt.
Bij een houten carport is het mogelijk dat je er een jaarlijks onderhoud aan moet geven, maar dat hangt allemaal af van het type houtsoort.
Aluminium en PVC worden soms aangeprezen met opschriften zoals ‘geen onderhoud nodig’, maar dat is niet helemaal waar. Na verloop van tijd kunnen algen, stof en mossen zich ook aan deze materialen hechten.
Zorg dus altijd voor een goed onderhoud van je carport.carport

Vergunning nodig voor carport?

Net zoals je in veel gevallen geen vergunning nodig hebt voor een terrasoverkapping, heb je ook niet altijd een vergunning nodig voor een carport. Tenminste, als je nog geen veertig vierkante meter aan andere bijgebouwen hebt staan.
De enige carport die daarop een uitzondering* kan zijn, is de carport voor motorhomes of mobilhomes. Wanneer de carport hoger wordt gebouwd dan 3,5 meter, dan moet je een vergunning aanvragen.

*Er zijn ook uitzonderingen inzake kwetsbaar gebied, oeverzones, … Kijk hier voor de volledige reglementering.carport

Carport prijs

Net zoals bij andere overkappingen verschilt de prijs van een auto overkapping ook sterk van wat je eisen en wensen zijn. Afhankelijk van de materiaalkeuze, de afmetingen, plaatsing, extra’s, eventuele kosten voor een vergunning, … Zal je meer of minder betalen.

Als je niet vies bent van zelf je handen uit de mouwen te steken, dan is een doe-het-zelf pakket de beste en goedkoopste oplossing. Wacht tot in de solden of op speciale acties om nog een extra korting te kunnen krijgen.
Met een beetje geluk kan je al een bouwpakket aanschaffen voor nog geen vijfhonderd euro.

Voor op maat gemaakte carports zal je natuurlijk iets meer betalen. Logisch natuurlijk. Want de werkuren van al die vakmannen moeten ook worden betaald.
Reken voor een basismodel op zo’n duizend euro. Laat je je echt gaan? Dan kan je ook tot tienduizend euro betalen! Maar daar krijg je natuurlijk wel een prachtige carport voor terug!
Wist je trouwens dat bij het plaatsen van carports maar 6% BTW wordt gerekend in plaats van 21%?  • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

    Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.